Wat is een koudebrug?
Een andere naam voor een koudebrug is een thermische brug. Het gaat hierbij over een gebied in een bouwconstructie waar de isolatie is verstoord, hierdoor kan de warmte sneller ontsnappen. Het gevolg is dat het kan leiden tot schimmelvorming, vochtproblemen of energieverlies in gebouwen. Door gebruik te maken van een warmtebeeldcamera kunnen de koudebruggen gedetecteerd en geanalyseerd worden.
Meer over een koudebrug
Maar hoe ontstaat een koudebrug precies? Dit gebeurt wanneer een deel van een gebouw een hogere thermische geleiding heeft dan de omliggende materialen. Het wil dus zeggen dat de warmte dan eenvoudiger door het gebied kan verplaatsen en dan ontstaat er een plaats waar meer warmte ontsnapt of kou naar binnen komt. Meestal vind je koudebruggen op plaatsen waar verschillende materialen samenkomen, daarbij kan gedacht worden aan raamkozijnen, hoeken van muren, vloeren en balkons.
Oorzaken van koudebruggen
Koudebruggen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Het kan bijvoorbeeld komen door constructiefouten. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld wanneer isolatiemateriaal niet doorlopend is aangebracht, of wanneer thermisch geleidende materialen zoals staal of beton door de isolatie heen gaan. Maar ook bij ontwerpbeslissingen kunnen er koudebruggen ontstaan of door verouderde gebouwen. Het kan namelijk zijn dat de isolatie in oudere gebouwen niet meer voldoet aan de moderne normen.
Rol van warmtebeeldcamera´s bij koudebruggen
Een warmtebeeldcamera is ideaal om koudebruggen op te sporen. Deze camera's kunnen ingezet worden om temperatuurverschillen te detecteren op oppervlakken van gebouwen. Als er sprake is van een koudebrug dan verschijnt deze als koude plek op het beeld. Maar delen die dan goed geïsoleerd zijn, lijken dan warmer in beeld.